Kütüphane Tarihçesi
Greenewalt Kütüphanesi, arkeoloji alanına odaklanmış bir ihtisas kütüphanesidir. Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü bünyesinde 2015 yılında açılmıştır.
Greenewalt Kütüphanesi’nden önce, şuan Greenewalt Kütüphanesi bünyesinde bir kitaplık olan Arkeoloji Bölüm Kitaplığı bulunmaktadır. Kitaplığın kuruluşu, 1997 yılında bölümümüz emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tomris Bakır’ın gözetiminde, o dönemde kendisinin öğrencisi ve asistanı, bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir ile başlamıştır. O yıllarda Arkeoloji Bölümü’nde yer alan az sayıda yayın, Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi referans sistemi temel alınarak kaydedilmeye başlamıştır. Bu başlangıcın ardından bölümümüz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Cevizoğlu ve Prof. Dr. Yasemin Polat uzun yıllar kitaplıkta sorumlu olarak görev yapmıştır. Kitaplığın aktif hale gelmesinin ardından gerek bölüm içi gerek ise bölüm dışı ve özellikle Prof. Dr. Greenewalt’ın isimsiz olarak yaptığı bağışlarla bugünkü kütüphanenin temelleri atılmıştır. Arkeoloji Bölüm Kitaplığı güncel olarak 4 bin kadar eseri barındırmaktadır. Bütünlüğü bozulmadan korunan diğer koleksiyonların aksine Arkeoloji Bölüm Kitaplığı’na ait yayın sayısı, bölümümüze kazandırılan yeni eserlerle gün geçtikçe artmaktadır.
Greenewalt Kütüphanesi’nin açılışına dair ilk adımlar, 2010 yılında Prof. Dr. Greenewalt’ın Arkeoloji Bölümü’nü ziyareti ile atılmıştır. Bu ziyaret akabinde Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, Prof. Dr. Greenewalt ile Arkeoloji Bölümü bünyesinde kurulacak kütüphanenin planlamasını yapmıştır. 2012 yılında 5 bini aşkın arkeolojik yayın ve Prof. Dr. Greenewalt’ın çalışma odasına ait çeşitli tablolar tüm masrafları kendisinin üstlenmesiyle arkeoloji bölümüne bağışlanmıştır. Kütüphanenin kuruluş sürecinde Amerika’daki tüm organizasyon, Prof. Dr. Nicholas D. Cahill yardımıyla yürütülmüştür. Kütüphanenin kurulması için Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir başkanlığında bir alt yapı projesi hazırlanmıştır. Proje ile kütüphanenin var olacağı mekânda gerekli düzenlemeler yapılmış, kayıt yapma, yayın arama ve çalışma yapabilmek adına bilgisayar, çalışma masaları ve sandalyeler, yayınların muhafaza edilmesi için raf düzenekleri ve güvenlik için kamera sistemi satın alınmıştır. Ayrıca proje kapsamında eserlerin kaydında görev almak üzere arkeoloji öğrencilerine burs sağlanmıştır. Açılış sürecinde, dönemin Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin büyük destek vermiştir. Kütüphanenin açılışında projenin eş yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Ümit Güngör ve proje çalışanlarından Araş. Gör. Ergün Karaca, yüksek lisans öğrencileri Sinem Çakır ve Gencay Öztürk, lisans öğrenci Hakan Aycan görev yapmıştır.
Greenewalt Kütüphanesi, en fazla sayıda eserin yer aldığı Greenewalt Kitaplığı başta olmak üzere, Altan Çilingiroğlu, Crisler, Himmelmann, Ersin Doğer, Hasan Malay ve Tomris Bakır Kitaplıkları gibi çeşitli özel koleksiyonları bünyesinde barındırmaktadır. Tüm koleksiyonlar, bağışçının kendi adını aldığı bir kitaplık altında bütünlüğü bozulmadan kaydedilmiş ve araştırmacıların kullanımına açılmıştır.
Greenewalt Kütüphanesi, arkeoloji alanı dışında, Eskiçağ Tarihi, Osmanlı Tarihi, epigrafi, antik dönem botaniği, tıp ve ornitoloji gibi farklı konularda yayınlar içermektedir. Eserler arasında kitaplar, süreli yayınlar, dergiler ve 16.-19. yüzyıllar arasına ait nadir bulunan ve antika değerinde kitaplar mevcuttur. Kütüphanemiz farklı disiplinlere ait 13 bini aşan esere sahiptir.